Andy Ploeg 1964 - 2016

Een door Andy getatoeëerde ijsbeer kan ik niet meer laten zetten.
Naast tatoeëren, alsook horloges, waren draken zijn andere passie. Bij een onterechte inval in zijn woning haalde de politie zijn verzameling overhoop, maar vonden niet wat ze zochten. Wel enkele draken die wel eens wapens zouden kunnen zijn. De rechter vond dat hij de draken terug moest krijgen. Echter, de politie kon ze niet meer terugvinden.
Wellicht kwam de interesse voor draken van moeders kant, die naar Madura in Indonesië waren geëmigreerd. Zij waren verre familie van de Van Duijne, die in 1813 de latere koning Willem I op zijn schouders nam en naar het Scheveningse strand droeg. We kwamen erachter dat aan de overkant van zijn speeltuin ook een nazaat van die Van Duijne woont.
Zijn speeltuin was zijn leven. Na zijn wilde jaren kraakte hij in 1995 in de Schilderswijk het braakliggende terrein tussen de Schapenlaan en Zoutkeetsingel. Hij kreeg te horen: “Dit is een speeltuin. Kijk maar wat je er mee kan. Bouw het maar op.”
Dat werd niet tegen dovemansoren gezegd. Vallend en opstaand bouwde hij de speeltuin op en droeg de buurt op zijn schouders. De spelende kinderen zag hij volwassen worden, ging met ze kanoën, kende deze en hun ouders en bleef als een van de weinige met hun in gesprek. Onmeetbaar - als geen ander wist hij wat er in dit deel van de Schilderswijk speelde.
In 2007, na een flinke opknapbeurt, heropend toenmalig wethouder Bert van Alphen zijn speeltuin. Echter, al 2008 moest de buurt voor de eerste keer in actie komen om meester Andy als beheerder te behouden. Eind 2010, vlak voor zijn vakantie, ontvangt Andy van Zebra een ontslagbrief. Zebra wilde dat Andy de speeltuin aan een nieuwe beheerder overdroeg. Weer komt de buurt voor Andy op. Burgemeester van Aartsen zegt de gemeenteraad toe dat Andy mag blijven. Maar deze zekerheid duurt niet lang. Opnieuw wordt gedreigd dat Andy weg moet en de speeltuin een Haags Hopje moet worden. En de buurt voert weer actie. Unaniem neemt de Haagse gemeenteraad op 8 november 2012 een motie aan dat Andy als speeltuinbeheerder mag aanblijven.
Toch blijft de onzekerheid over
zijn speeltuin voortduren. Op de speeltuin krijgt Andy een hartaanval. De arts wil niet dat hij naar het, aan de overkant liggende, Westeinde ziekenhuis loopt. Het ambulancepersoneel twijfelt daaraan en wijst hem op de kosten. Eerst in het ziekenhuis zijn ze overtuigd. Hij moest gedotterd worden.
Persoonlijk maakte ik met Andy kennis toen ik bedreigd werd door een cliënt van Parnassia aan de Zoutkeetsingel. Hij ging tussen mijn hond en mij en de dreigende man staan. Menige situatie heeft hij zo gesust.
Sindsdien waren wij bevriend. Aan mijn tafel voerde wij over welk onderwerp dan ook menig gesprek. Door hem ben ik langer in de buurt blijven wonen en raakte als vele andere betrokken bij de activiteiten in de buurt, zoals het Buurt Interventie Team en de Nationale Buitenspeeldag.
Nadat ik de buurt met zijn hulp ontvlucht was, verwaterde ons contact.
Het afgelopen jaar werd er gewerkt aan een plan om 'zijn' speeltuin opnieuw in te richten. Hij werd enkele dagen gemist. Hij bleek dood thuis te liggen. Waarschijnlijk kon hij de ontwikkelingen niet bijhouden. Nu kan 'zijn' speeltuin toch een Haags Hopje worden. De buurt zal hem missen.
Ik wens zijn vriendin, familie en vrienden veel sterkte.
Govert

3 juni 2016 'Tegen de stroom / Against the current'



"Mensen zijn kwetsbare wezens, kwetsbaar ook voor de honger naar macht over anderen. Repressieve bewegingen en regimes bespelen angsten, wakkeren ze aan, gebruiken gevoelens van teleurstelling en vervreemding. De anderen worden als vreemden en vijanden voorgesteld. Verschillen in levensvormen bieden daarvoor kansen, en wie niet meegaan in collectieve angsten worden in persoon slachtoffers van terreur. Maar dat hoeft niet het laatste woord te zijn. Wie zich niet laat intimideren, draagt hoop uit, hoop op een veiliger en rechtvaardiger toekomst...
De ervaring van recht of onrecht is van alledag. Ze schuilt zowel in de kleine dingen van het leven als in de administratieve beslissingen over de plaats van leven voor mensen die op zoek zijn naar levensperspectieven voor henzelf en hun kinderen. In een van de 'brieven aan Multatuli' (Ons Erfdeel 2011/3) maakte David Van Reybrouck duidelijk dat kolonialisme en slavernij nog steeds doorwerken in ons denken over anderen. Aan de heersende groep wordt superioriteit toegeschreven, vaak met de toevoeging dat hun onverdiend tekort wordt gedaan en zij nu eindelijk hun deel moeten opeisen. Maar ook angsten voor wat vreemd lijkt, anders is, spelen een grote rol in het opzetten van mensen tegen anderen.
Geweld en angsten brengen afwijzing van mensen teweeg nog voordat men ze heeft leren kennen. Ook in onze tijd zijn mensen nodig die tegen die stroom in gaan. Oplettendheid, vasthoudendheid en strijdbaarheid zijn kwaliteiten die niet alleen in extreme omstandigheden onder repressieve regimes worden gevraagd."


Citaat uit vooraf in het boekje “Tegen de stroom. Over mensen en ideeën die hoop geven in benarde tijden” geschreven door Ernst Hirsch Ballin, hoogleraar der Rechtsgeleerdheid en o.a. voormalig minister van Justitie, Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

Against the current
"People are fragile creatures, vulnerable also to the hunger for power over others. Repressive movements and regimes play on fears, they stir up, use feelings of disappointment and alienation. The others are presented as strangers and enemies. Differences offer life forms therefor opportunities, and who does not go along with collective fears are personally victims of terror. But that may not be the last word. Those who are not intimidated, carries hope, hope for a safer and more just future.
The experience of right and wrong of everyday. She lies both in the small things in life and in administrative decisions concerning the location of life for people who are looking for life prospects for themselves and their children. In one of the letters to Multatuli "(Ons Erfdeel 2011/3) David Van Reybrouck made it clear that colonialism and slavery are still working in our thinking about others. The ruling group is attributed superiority, often with the addition of their undeserved deficit is done and they finally must claim their share. But also fears for what seems strange, different, play a major role in setting people against others...

Violence and fears of rejection bring people cause before one she met. Also, people today need to go against the flow. Vigilance, tenacity and fighting spirit are qualities that not only in extreme circumstances under repressive regimes are asked."
Unofficial translation of a quote from the advance in the book "Against the current. About people and ideas that give hope in trying times" written by Ernst Hirsch Ballin, Professor of Law, former Minister of Justice, Interior and Kingdom Relations.

 

Een goed 2016!


Rendier met Gerda


Park Marlot, Den Haag
Gerda met het rendier - Gerda with a reindeer
figuur uit sprookje De Sneeuwkoningin - character in The Snow Queen
van Hans Christian Andersen;
Corinne Franzen – Heslenfeld (1931).