Den Haag: Snoeien in het broedseizoen

Reigersbergenweg / Bezuidenhoutseweg, Den Haag.
Van boven naar beneden: 16.03,17.03,10.04,23.04, 08.06 en 08.06.2015.
8 juni 2015: In het door haar zelf ingestelde broedseizoen blijft de gemeente Den Haag actief snoeien
langs de ecologische verbindingszone.

Scheveningse walvis


Schoolplaat 1922 - 2015


 
24 april 2015 Weiland Reigersbergen, Haagse Hout.
1922 Schoolplaat “Water en Weidevogels”, M.A. Koekkoek.

Scheveningen, Vlaggetjesdag

Vlaggetjesdag, Scheveningen, 08.06.2013.

2015 06 03 Rijksmuseum

Op 3 juni 2015 heb ik met vrienden het heropend Rijksmuseum in Amsterdam bezocht.
De overwintering van Willem Barentsz en zijn manschappen in de winter van 1596/1597 en de Nederlandse rol in de walvisvaart komt niet goed uit de verf. Hier zie je me voor de mutsen die in 1980 op Smerenburg, Spitsbergen opgegraven zijn en het schilderij van Cornelis de Man met zijn voorstelling van een walvisstation op Jan Mayen (1639), waar hij overigens nooit geweest is. Wel heeft
vanaf Jan Mayen onze zogenoemde held Michiel de Ruyter op walvissen gejaagd en heeft onze zogenoemde held Jacob van Heemskerck de overwintering op Nova Zembla overleefd.
Aan de Slag bij Waterloo op 18 juni 200 jaar geleden besteed het museum niet veel aandacht.
Het was enkele jaren geleden dat ik met de trein heb gereisd en een museum heb bezocht. Het smaakt naar meer.
Sinds jaren heb ik op deze dag niet zo veel felicitaties ontvangen. Dank.
Na de verhuizing (‘vlucht’) was het een jaar van vechten met de bureaucratie en acclimatiseren. Ik probeer de draad betreffende mijn werkzaamheden voor Arctic Peoples Alert op te pakken. Dat heb je gemerkt aan mijn activiteiten op Facebook.

On June 3, 2015 I visited with friends reopened Rijksmuseum (national museum) in Amsterdam.
The overwintering of Willem Barentsz and his men in the winter of 1596/1597 and the Dutch role in the whaling does not come up to its promise. Here you see me for the caps which have been excavated in 1980 on Smeerenburg, Spitsbergen and the painting by Cornelis de Man of his depiction of a whaling station on Jan Mayen (1639), where he has never been. However, our so-called hero Michiel de Ruyter has hunted whales from Jan Mayen and our so-called hero Jacob van Heemskerck survived the wintering on Nova Zembla.
The museum spent not much attention on the Battle of Waterloo on June 18, 200 years ago.
It was a few years ago I traveled by train and visited a museum. It tastes too more. years, on this day, I did not receive so many congratulations. Thanks.
After moving (‘fleeing: = refugee; fugitive
’) it was a year of battling with bureaucracy and acclimatizing. I try to pick up the work for Arctic Peoples Alert. Which you've noticed of my activities on Facebook.

Facebook virus

www.facebook.com/govert.degroot
Je hebt het gemerkt! 
Ik ben aangetast door het Facebook-virus!
Na jaren van terughoudendheid toch maar de stap gedaan.Ik wist niet dat het zo makkelijk was vrienden terug te vinden. Na drie dagen al 70 “vrienden” en vele rond de Noordpool staan nog uit. Met vele had ik jaren geen contact. Ik ben zelfs weer in contact met familie gekomen. Ik heb moeite met de woorden “vind ik leuk”, etc.“Elk voordeel heeft zijn nadeel” (Cruijff). Nu begrijp ik de betekenis van sociale media in dit digitale tijdperk weer wat beter. Het is nog “ontdekken” hoe een en ander het beste werkt.

You've noticed it! I am affected by the Facebook virus!
After years of reluctance , but nevertheless made ​​the step. I did not know it was so easy to find friends back. After three days, all 70 "friends" around the North Pole and many are still standing out. With many years I had no contact . I have even been in contact with family. I have trouble with the word “I like it”, etc. "Every advantage has its disadvantage" (Johan Cruyff). Now I understand the significance of social media in the digital age a little better. It is still "discovering" how things work best.

Mollen graven eigen kerkhof Vlaskamp

17 maart 2015, Roggekamp, Den Haag.
Maandag 9 maart 2015 is er met een tractor met aanhangend een zware veldroller over o.a. de vier grasvelden tussen de vijf koopflatgebouwen aan de Vlaskamp gereden. Ook is daarmee over het grotere grasveld aan de linkerkant van de vijver in Park Vlaskamp gereden. Onder de vlag van egaliseren waarschijnlijk als doel opzettelijk af te komen van de grote hoeveelheid molshopen veroorzaakt door de mol (Talpa europaea). Door deze werkwijze zijn vele mollen met nesten gedood dan wel langzaam doodgegaan aan hun verwondingen. De mollen hebben zogezegd hun eigen kerkhof gegraven. De overlevende onder de mollen maakte dinsdag ca.3 molshopen. De dag erop ca.9 en daarop ca.13. Los van de vraag of de verdelging wel noodzakelijk is het volgens mij geen toegestane verdelgingsmethode van de mol (Talpa europaea). Vermoedelijk hebben de vereniging van eigenaren van de 5 flatgebouwen een groenbedrijf opdracht gegeven tot deze verdelging van de mollen op eigen terrein. Echter, het lijkt mij niet dat het grotere grasveld ook eigen terrein is waar de vereniging van eigenaren het beheer over heeft.


Het Park Vlaskamp, grasvelden met water zijn onderdeel van de Haagse ecologische verbinding de Houtzone. De sloot en oeverkanten tussen de Bezuidenhoutseweg en Vlaskamp zijn een rijke strook natuur waar veel soorten planten en dieren voorkomen. Van dit ecosysteem is de mol een onderdeel.De mol is voedsel voor o.a.: 
- ooievaar (Ciconia ciconia) 
- blauwe reiger (Ardea cinerea) 
- bosuil (Strix aluco) 
- buizerd (Buteo buteo)

In het VARA TV programma Vroege Vogels van 10 maart 2015 was mooi te zien wat molshopen voor kramsvogels (Turdus pilaris) betekenen. Nu zullen kramsvogels niet vaak de Vlaskamp langs vliegen, al sta je versteld van het aantal vogelsoorten die er voorkomen. Met het maken van molshopen zorgt de mol voor voedsel voor o.a.: 
- merel (Turdus merula) 
- zanglijster (Turdus philomelos) 
- koperwiek (Turdus iliacus) 
- zilvermeeuw (Larus argentatus) 
- kokmeeuw (Chroicocephalus ridibundus) 
- Britse kleine mantelmeeuw (Larus fuscus graellsii) 
- scholekster (Haematopus ostralegus) 
- spreeuw (Sturnus vulgaris) 
- kauw (Corvus monedula) 
- ekster (Pica pica) 
- zwarte kraai (Corvus corone)
Het is mij niet bekend of er marterachtige, zoals de wezel (Mustela nivalis), voorkomen. Een vos (Vulpes vulpes) heb ik het afgelopen jaar niet zelf waargenomen, andere wel. In ieder geval hebben kinderen tijdens hun speurtocht minder molshopen te tellen. Foto toegevoegd, 9 juni 2015.