Mollen graven eigen kerkhof Vlaskamp

17 maart 2015, Roggekamp, Den Haag.
Maandag 9 maart 2015 is er met een tractor met aanhangend een zware veldroller over o.a. de vier grasvelden tussen de vijf koopflatgebouwen aan de Vlaskamp gereden. Ook is daarmee over het grotere grasveld aan de linkerkant van de vijver in Park Vlaskamp gereden. Onder de vlag van egaliseren waarschijnlijk als doel opzettelijk af te komen van de grote hoeveelheid molshopen veroorzaakt door de mol (Talpa europaea). Door deze werkwijze zijn vele mollen met nesten gedood dan wel langzaam doodgegaan aan hun verwondingen. De mollen hebben zogezegd hun eigen kerkhof gegraven. De overlevende onder de mollen maakte dinsdag ca.3 molshopen. De dag erop ca.9 en daarop ca.13. Los van de vraag of de verdelging wel noodzakelijk is het volgens mij geen toegestane verdelgingsmethode van de mol (Talpa europaea). Vermoedelijk hebben de vereniging van eigenaren van de 5 flatgebouwen een groenbedrijf opdracht gegeven tot deze verdelging van de mollen op eigen terrein. Echter, het lijkt mij niet dat het grotere grasveld ook eigen terrein is waar de vereniging van eigenaren het beheer over heeft.


Het Park Vlaskamp, grasvelden met water zijn onderdeel van de Haagse ecologische verbinding de Houtzone. De sloot en oeverkanten tussen de Bezuidenhoutseweg en Vlaskamp zijn een rijke strook natuur waar veel soorten planten en dieren voorkomen. Van dit ecosysteem is de mol een onderdeel.De mol is voedsel voor o.a.: 
- ooievaar (Ciconia ciconia) 
- blauwe reiger (Ardea cinerea) 
- bosuil (Strix aluco) 
- buizerd (Buteo buteo)

In het VARA TV programma Vroege Vogels van 10 maart 2015 was mooi te zien wat molshopen voor kramsvogels (Turdus pilaris) betekenen. Nu zullen kramsvogels niet vaak de Vlaskamp langs vliegen, al sta je versteld van het aantal vogelsoorten die er voorkomen. Met het maken van molshopen zorgt de mol voor voedsel voor o.a.: 
- merel (Turdus merula) 
- zanglijster (Turdus philomelos) 
- koperwiek (Turdus iliacus) 
- zilvermeeuw (Larus argentatus) 
- kokmeeuw (Chroicocephalus ridibundus) 
- Britse kleine mantelmeeuw (Larus fuscus graellsii) 
- scholekster (Haematopus ostralegus) 
- spreeuw (Sturnus vulgaris) 
- kauw (Corvus monedula) 
- ekster (Pica pica) 
- zwarte kraai (Corvus corone)
Het is mij niet bekend of er marterachtige, zoals de wezel (Mustela nivalis), voorkomen. Een vos (Vulpes vulpes) heb ik het afgelopen jaar niet zelf waargenomen, andere wel. In ieder geval hebben kinderen tijdens hun speurtocht minder molshopen te tellen. Foto toegevoegd, 9 juni 2015.